بازاریابی محتوا در واقع نوع خاصی از مارکتینگ است که به فرایند تولید و به اشتراکگذاری محتوایی که باعث حفظ مشتریان قبلی و بدست آوردن مشتریان جدید میپردازد. این محتوا و اطلاعات میتواند به انواع مختلفی چون اخبار تحلیلی، ,ویدیو، کاتالوگ، بنر ، متن، بروشور ، اینفوگرافی ، تیزرها ، عکس، انیمیشن و موشن گرافی و….. تولید و منتشر گردد.
بازاریابی محتوا یکی از رویکردهای استراتژیک بازاریابی است که بر تولید و توزیع محتوای ارزشمند، مرتبط و سازگار با اهداف برندها متمرکز شدهاست. بازاریابی محتوا به دنبال جذب، حفظ و تعامل با مخاطبانی است که به وضوح تعریف و شناخته شده هستند. این عمل با هدف هدایت کاربران برای انجام اقداماتی سودپذیر صورت میگیرد.
دارابودن یک بازاریابی محتوای کارآمد و موثر مستلزم برنامه ریزی دقیق خواهد بود که نکات کلیدی زیر از جمله پاسخ این استراتژی ها می باشد:
محتوا را برای چه کسی ایجاد میکنید؟
قرار است محتوی چه مشگلی را حل کند و اصالتا محتوا چه سودی برای مخاطب دارد ؟
محتوای مورد نظر چگونه منحصربه فرد خواهد شد؟
محتوا در چه فرمتی تولید و در چه مکانی (کجا) توزیع میشود؟
چگونه ایجاد و انتشار محتواها را برنامهریزی و مدیریت میکنید؟
تفاوت بازاریابی محتوا و تبلیغات:
بازاریابی محتوا تفاوت قابل تاملی از هر جهات با تبلیغات دارد چرا که در بازاریابی محتوا، محتوا در رسانههای تحت مالکیت کسبوکارها پخش میشوند، اما درصورتی که محتوای مربوطه در رسانههای دیگر پخش شوند، تبلیغات نام میگیرند.از طرفی دیگر، استراتژی بازاریابی محتوا، برخلاف تبلیغات که تهاجمی است، بیشتر جذبکننده است و باعث مزاحمت و ناراحتی مخاطبین نمیشود. علاوه بر این، بازاریابی محتوی هزینه چندانی ندارد ولی تبلیغات بسیار پرهزینه است.
چرا به بازاریابی محتوا نیاز دارید؟
بازاریابی محتوا به کسبوکارها این امکان را میدهد تابرای افزایش ترافیک وبسایت و تولید lead، از منابع قابل اعتماد و مقرون به صرفه استفاده کرده و آن را مدیریت کنند.
در اینجا به 8 دلیل اصلی نیاز به بازاریابی محتوا اشاره میکنیم که در زیز به آنها اشاره شده است.
آگاهی بخشی از برند مورد نظر:
یکی از پرتکرارترین هدفهای بازاریابی محتوا، افزایش آگاهی از برند است. در اصل، هدف واقعی این است که مخاطبین، محتوای ارزشمند تولیدشده را ببینند و نسبت به آن حساسیت و عکس العمل نشان دهند. این مهم، نشاندهنده میزان تخصص یک شرکت است. محتواهای مرتبط با این هدف، میتواند در قالبهای زیر ایجاد شوند:
1- ویدئوهای سرگرمکننده و جذاب
2- ایبوک و وبینار
3- اینفوگرافیک
اندازهگیری این هدف بسیار سخت است. با این وجود، با تلفیق یک سری دادهها و معیارها (KPI) با یکدیگر، میتوان میزان آگاهی از برند را اندازهگیری کرد.
اندازهگیری نرخ رشد از طریق نظرسنجی
اندازهگیری ترافیک وبسایت
اندازهگیری میزان جستجوهای صورت گرفته
اندازهگیری تعداد منشنهای نام برند در شبکههای اجتماعی
بهینه سازی موتورهای جستجو و بهبود آن
پس از تولید محتوای باکیفیت، تعداد مخاطبان بیشتری جذب وبسایت شما شده و میزان ترفیک افزایش مییابد. با این حال که الگوریتم موتورهای جستجو همواره در حال تغییر است، اما تا زمانی که شما به صورت مداوم محتوای مرتبط و آموزنده با کلیدواژههای مناسب ایجاد میکنید و محتوای خود را به روزرسانی میکنید، در موتورهای جستجو در رتبه بالاتری قرار خواهید گرفت. این موضوع، باعث افزایش دیده شدن از طریق بهبود سئو (SEO) میشود.
تولید سرنخ بازاریابی:
در قدم اول ایجاد اعتماد و آگاهی، لازمه هر کسبوکار است، اما با اینحال مهمترین هدف اغلب کسبوکارها ، تولید lead به عنوان نتیجه بازاریابی محتوا است. بازاریابی محتوا باعث میشود افراد غریبه از طریق اطلاعات مفید و آموزنده محتواها، کسبوکار شما را پیدا کنند. تبدیل ترافیک وبسایت و وبلاگ به Lead و در نهایت پرورش lead ها در چرخه خرید و تبدیل آنها به خریدار، یکی از مهمترین اهداف بازاریابی محتوا است.
محتواهای مرتبط با این هدف میتوانند در قالبهای زیر ایجاد شوند:
ایبوکها، مطالعات موردی (case study) و مقالات مهمترین شاخصهایی که بازاریابان برای ارزیابی این هدف مورد بررسی قرار میدهند، شامل موارد زیر میشود:
تعداد lead های ایجاد شده توسط محتواهای مورد نظر
نرخ همگرایی صفحات فرود
جذب مخاطب هدف:
سرنخ های در فرایند بازاریابی نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند، اما leadهای بیکیفیت شما را به جایی نمیرساند. شما باید خریداران واقعی و هدف را جذب کنید. نکته مثبت در بازاریابی محتوا این است که تنها افرادی که به کسبوکار و زمینه تخصصی شما علاقهمند هستند، محتوای شما را دنبال میکنند. بنابراین، کسانی که درباره کسبوکار شما در مرورگر جستجو میکنند، محتوای شما را مشاهده و در فرم مورد نظر، ثبت نام میکنند، افرادی هستند که تیم فروش باید بر روی آنها سرمایهگذاری کنند.
اشتراک گذاری محتوا توسط بازدید کنندگان:
از بهترین راههای افزایش دیده شدن، اشتراکگذاری محتوای تولیدشده توسط مشتریان و lead ها است. قابلیت اشتراکگذاری، یکی از بهترین مزایای بازاریابی محتوا است. این اشتراکگذاری ممکن است به صورت فوروارد ایمیل یا اشتراک یک پست در شبکه اجتماعی صورت گیرد. هرچه محتوای شما در بین افراد بیشتری به اشتراک گذاشته شود، به نفع شما خواهد بود.
خرید یا استفاده از خدمات:
سفر مشتری در وبسایت شما پس از تولید محتوای ارزشمند و ایجاد حس اعتماد و آگاهی در مشتری سه مرحله زیر را در پی دارد تا به خرید محصول و استفاده از خدمات شما منجر شود.
۱- مرحله آگاهی: مخاطب تنها متوجه شده مشگلی دارد و برای پیدا کردن راهحل، در گوگل جستجو میکند. پس از این جستجو، وبلاگ شما را پیدا میکند و شروع به خواندن محتوای مربوطه میکند. سپس، برای اطلاع دقیقتر، به عنوان مثال، یک کتاب الکترونیکی دانلود میکند. تا به اینجا، تخصص خود را نشان داده و اعتماد مخاطب را جلب کردهاید.
۲- مرحله ملاحظات: مخاطب در این گام با ارزیابی راه حل مشگل خود تعدادی از ویدیئوهای شما را تماشا می کند و مطمئن شده است که شرکت شما میتواند مشکلش را حل کند.
۳– مرحله تصمیمگیری: در این مرحله، کاربر پس از ارزیابیهای مختلف، تصمیم به خرید یا استفاده از خدمات شما میگیرد. شما موفق شدید با استفاده از بازاریابی محتوا، کاربر را به خریدار تبدیل کنید.
هم سو با سایر استراتژی های بازاریابی محتوا:
محتوای با کیفیت برای موفقیت سایر استراتژیهای بازاریابی نیز مهم تلقی می شود. به عنوان مثال، بهینهسازی موتورهای جستجوگر یا SEO و بازاریابی در شبکههای اجتماعی از جمله استراتژیهایی است که به شدت تحت تاثیر محتوای خوب است. همچنین، این روش میتواند در فرمتهای مختلفی نظیر برگههای پرینت شده، موبایل، ویدئو، شبکههای اجتماعی، ایجاد و توزیع شود.
افزایش نرخ بازگشت سرمایه:
بازاریابی محتوا تنها نیاز به فعالیت مستمر وزمان دارد. این روش از لحاظ اقتصادی، بسیار مقرون بهصرفه است. هزینه بازاریابی محتوا، حدود 60 درصد کمتر از روشهای بازاریابی سنتی است، اما تاثیرگذاری آن در ایجاد lead، معمولا سه برابر است. ممکن است در ماههای اول، نتیجه دلخواه را بدست نیاورید، اما با گذشت زمان، میزان بازگشت سرمایه حاصل از این نوع بازاریابی افزایش مییابد.
اصول و گام های استراتزی بازاریابی محتوا:
همانطور که در بالا اشاره شد تداوم موفقیت در بازاریابی محتوا، فراتر از جستجو کردن، نوشتن و انتشار محتوا است و نیازمند برنامهریزی دقیق است. اجرای گامهای زیر، برای این برنامهریزی ضروری است:
هدف های برنامه ریزی شده داشته باشید:
برای تدوین و ایجاد یک برنامه موثر و کارآمد موفق ، باید مخاطبین هدف خود را به عنوان یک شخصیت خریدار، به صورت واضح مشخص کنید. این مرحله برای کسانی که به تازگی آغاز به کار مارکتینگ کردهاند، بسیار مهم است. با شناخت مخاطبین هدف خود، میتوانید محتوای مرتبطتر و ارزشمندتری برای آنها ایجاد کنید. در صورتی که یک بازاریاب باتجربه باشید، هدف شما ممکن است متفاوت از سایرین باشد. آیا میخواهید گروهی جدید از مردم را هدف قرار دهید یا مخاطبین هدف قبلی خود را گسترش دهید؟ آیا میخواهید همان مخاطبین هدف را حفظ کنید؟
مشخص کنید چه نوع محتوایی میخواهید ایجاد کنید:
پس از تدوین تقویم محتوایی و جذب نیروی کپی رایتر که اصول و فنون نوشتن را بداند باید نوع محتوایی که میخواهید تولید کنید را مشخص کنید . در این مرحله گزینههای بسیار زیادی برای تولید محتوا وجود دارد. به طور کلی میتوان، محتوا را به سه دسته نوشتاری، بصر و صوتی تقسیم کرد. با ترکیب هر یک از این سه نوع محتوا، فرمتهای جدید ایجاد میشود. پست وبلاگ، ایبوک، اینفوگرافیک، ویدئو، فایل صوتی و … از محبوبترین فرمتهای محتوایی به حساب میآیند که در جلسات آینده، به صورت مفصل درباره هر یک از آنها صحبت خواهیم کرد.
محتوا را نشر دهید!
محتوای تولیدی میتواند در بخشهای زیر منتشر شود:
موتورهای جستجو
تبلیغات
بازاریابی محتوا، مختص به ایجاد و انتشار انواع مختلف محتوا نمیشود، بلکه سازماندهی و مدیریت محتوا را نیز شامل میشود. راه مدیریت بازاریابی محتوا، استفاده از تقویم محتوایی است. با استفاده از تقویم محتوایی، در مسیر درست بازاریابی محتوا قرار میگیرید. میتوانید از تقویم رایگان موجود در بلاگ HubSpot استفاده کنید. سپس، یک تقویم برای محتوای شبکههای اجتماعی خود ایجاد کنید تا محتواهای خود را در سایتها و کانالهای دیگر تبلیغ و مدیریت کنید.
انتشار به موقع محتواها را نادیده نگیرید. بسیاری از بازاریابان موفق، بر مرتبط ساختن محتواها با مناسبتهایی نظیر سال نو، شب یلدا و … تاکید دارند، اما شما نباید خود را به این مناسبتها محدود کنید. ممکن است مناسبتهایی در تقویم وجود داشته باشد که برای مخاطبین هدف شما جذاب باشد. به عنوان مثال، انتشار یک پست درباره کتاب در روز کتابخوانی میتواند ایده خوبی باشد. بنابراین، علاوه بر انتشار مرتب محتواها، به انتشار محتواهای مناسبتی که ممکن است مورد علاقه مخاطبین باشد نیز توجه کنید.
سخن پایانی:
از آنجا که که تولید محتوای حرفهای کاری پیچیده محسوب میشود و نیاز به مهارتهای قلمی و ظرافتهای روانی دارد، بسیاری از کسب و کارها خودشان قدرت تولید محتوا را ندارند و یا حداقل نمیتوانند برای مدت طولانی روند تولید محتوای خود را منسجم و منظم سازند؛ به همین خاطر به صاحبان وب سایت به خصوص کسانی که در آغاز راه قرار دارند، توصیه میشود حداقل بخشی از تولید محتوای خود را به آژانسهای بازاریابی محتوای حرفهای بسپارند. این کار چند مزیت دارد؛ اول اینکه آنها به مرور با پیچیدگیهای فرآیند تولید محتوا آشنا میشوند؛ دوم صرفه جویی در هزینهها است که از طریق برونسپاری هزینهها تا حد زیادی کاهش پیدا میکنند؛ و سوم صرفه جویی در زمان یا خریدن زمان است؛ باید دانست که تولید محتوا یک کار نیست؛ بلکه یک فرآیند است و همواره به نظارت و مراقبت مستمر نیاز دارد. هرگونه خللی در روند تولید محتوا میتواند نتیجه نامطلوب بر رتبهبندی سایت داشته باشد و کارکرد بازاریابی محتوا را از بین ببرد. به همه اینها باید اقتضائات و پیچیدگیهای سئو را نیز اضافه کرد که معمولاً بسیاری از کسب و کارها از آن بیخبرند. در نظر بگیرید که اگر صاحبان وب سایت بخواهند خودشان تمام کارهای پیادهسازی بازاریابی محتوا را انجام دهند، باید وقت و انرژی زیادی از خود را به این کار اختصاص دهند که در نتیجه آن به تعداد نیروی انسانی بالا نیاز پیدا خواهند کرد و منابع مالی زیادی را هم باید صرف کنند. این در حالی است که فرآیند تولید محتوا بخشی از فعالیتهای بازاریابی یک شرکت محسوب میشود نه کار اصلی آن؛ با این حساب اگر شرکتی بخواهد خود به امر تولید محتوا بپردازد، معمولاً از رسالتهای اصلی خود عقب خواهد ماند. به همین خاطر برونسپاری امر تولید محتوا حداقل برای مقطعی میتواند سهم بسزایی در رشد کسب و کارها و فروشگاههای اینترنتی داشته باشد.
لطفا نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
نویسنده و گرداورنده : حسین گوهری سلیمی